woensdag 9 november 2016

Een nieuwe president

Een nieuwe president, een nieuw bestuur?

Iets wat ik nooit doe heb ik nu wel gedaan. Op Canvas VRT heel het debat rond de verkiezingen gevolgd. Tot 6 uur deze morgen. Al was de toon in het begin over Trump zeer neerbuigend tot aan het belachelijke toe, naarmate het er op leek dat hij misschien kon winnen, kwamen andere kanonnen boven. 

Zo was er een film gemaakt over de zogenaamde leugens van Hillary. Iets wat Trump dikwijls had gezegd, werd nu getoond.  Wat ik vroeger reeds gelezen had en nergens werd tegengesproken was dat zij, of beter de Clinton Foundation belangrijke sommen hadden aangenomen van Saoedi Arabië.

Maar, en dat vind ik nog merkwaardiger dat een journalist opsomde voor welke vreselijke dingen ze mee verantwoordelijk was, als minister van buitenlandse zaken. Hij noemde daarbij o.a. de oorlog in Irak Ook zaken die Trump in het verleden al had gezegd, maar werden weggelachen.

Ik ben geen fan van Trump, maar nog veel minder van Hillary. Maar Amerika heeft massaal gekozen voor verandering. Met één zaak kan ik het al direct ééns zijn met hem, namelijk dat ze hun buitenlandse interventies gaan stopzetten. Dat zou een goede zaak kunnen zijn voor Syrië, waar nu boven de hoofden van de slachtoffers grootmachten oorlog voeren.

Er werd door verschillende sprekers gezegd dat Obama eigenlijk toch niet die vredesprijs had moet krijgen. Hij voert nu op 7 plaatsen tegelijk oorlog (zo werd gezegd).

Eén andere kwestie die hij gaat aanpakken is de abortus kwestie. In het hooggerechtshof was er nog altijd een zetel vacant van een rechter die tegen abortus was. Die zou, indien Hillary zou winnen, ongetwijfeld naar een voorstander van abortus gaan. Dat kan nu niet meer. En dat is een heel goede zaak.

Onder de aanhangers van Trump zijn veel Evangelische christenen, die ongetwijfeld gebeden hebben opdat hij zou winnen. Als hij zich met goede en bekwame mensen omringt, kan hij wellicht een goed beleid voeren. Maar het zal niet gemakkelijk zijn. 
In zijn verkiezingscampagne zag ik een korte video gericht aan de katholieken. Hij prees hen voor wat zij deden en gedaan hebben aan christelijke caritas. Dat heeft nog nooit eerder een kandidaat of president gezegd.  


Laten wij voor hem bidden, om inspiratie en bijstand van Hierboven. En om alle haat te laten varen. En dat hij alleen maar zal opbouwen (behalve muren) en niet afbreken. Opdat het Amerikaanse volk, waarvan sommigen in het verleden nauwelijks meetelden, nu een beter leven zouden krijgen.

Ria Meyer


Geen opmerkingen: