zaterdag 27 mei 2017

Mysterie? Een wonderlijk verhaal.


18e. eeuw 
Onze Lieve Vrouw van Las Laja
Columbia


Onze Lieve Vrouw van Las Laja

Het verhaal van O.L.V. van Las Lajas is echt wonderbaarlijk! Soms doet het  denken aan O.L.V. van Guadalupe, maar Las Lajas is een minder bekend wonder.
Historicus en wetenschappers kunnen geen verklaring geven voor de prachtige  afbeelding op een muur van een rots in Colombia. Het zal voor altijd een  raadsel blijven.

Terug in de 18e eeuw, waar Maria Mueses de Quinones, een vrouw uit het dorp  Potosi [Columbia], vaak een wandeling maakt tussen haar dorp en het  aangrenzende dorpje Ipiales. Op een dag in 1754 toen ze haar wandeling  maakte, kwam ze voorbij een rots genaamd: 'Las Lajas', waar de weg door een  diep bergdal van de rivier Guaitara liep. Maria hield niet van dit stuk weg,  want de geruchten gingen dat het zou spoken in een grot van Las Lajas. Ook  onder de bekeerde Christen-Indianen was het bijgeloof aanwezig.

Maria droeg haar dochtertje Rosa op haar rug. Rosa was doofstom. Tegen de  tijd dat ze de Lajas had beklommen zocht ze rust op een rots...het kind klom  van haar rug om te gaan spelen. Even later hoorde ze Rosa schreeuwen:  "Mammie..er is hier een vrouw met een jongen in haar armen!" Maria werd erg  bang..dit was de eerste keer dat ze haar dochter hoorde spreken! Ze zag de  persoon waar het meisje over sprak niet, en dat wou ze ook niet. Ze pakte  het kind en rende door naar Ipiales.

Toen ze vertelde wat er gebeurd was nam niemand haar in het begin serieus.  Maar toch ... toen het nieuws zich verspreidde vroegen sommigen zich af of  het misschien tóch waar zou kunnen zijn. Tenslotte kon het kind weer praten!  Een paar dagen later verdween het kindje Rosa van huis.

Na overal gezocht te hebben vermoede de angstige moeder waar haar dochter  naar toe moet zijn gegaan de grot! Ze heeft immers vaak gezegd dat de Vrouw  haar riep! Maria rende naar Las Lajas en vond haar dochter knielend voor een  práchtige Vrouw en liefdevol spelend met een Kind, dat uit de armen van zijn moeder was geklommen om het meisje te overspoelen met Zijn goddelijke  tederheid. Maria viel op haar knieën voor dit práchtige schouwspel ... ze  zag de Gezegende Maagd Maria!

Bang voor represailles hield Maria zich stil over deze gebeurtenis, maar regelmatig gingen zij en Rosa naar de grot om er wilde bloemen en kaarsen  neer te zetten in de opening van de rotsen. 
De maanden gingen voorbij en  Maria en Rosa bewaarden hun geheim totdat op een dag het meisje ernstig ziek  werd en stierf. Een radeloze Maria besloot om het lichaam van haar  dochtertje mee te nemen naar Lagas om Onze Lieve Vrouw te vragen Rosa weer  tot leven te brengen.

Ontroerd door het verdriet en haar herhaaldelijke smeekbeden heeft de Heilige Maagd Rosa's opstanding door haar Goddelijke Zoon verkregen.
Overstromend van geluk ging Maria naar huis en het duurde niet lang voordat er zich een menigte verzamelde. De volgende morgen vroeg ging iedereen naar  Las Lajas om zelf te gaan kijken.

Het was toen dat de práchtige afbeelding van Onze Lieve Vrouw op de muur van de  grot werd ontdekt.  Maria Muese de Quinones was het nog niet eerder  opgevallen. Het kind Jezus in de armen van Onze Lieve Vrouw. Aan de éne kant  van Onze Lieve Vrouw bevindt zich Sint Fransiscus ... aan de andere kant de  Heilige Dominicus. 

Haar fijne gelaatstrekken zijn die van een  Latijns-Amerikaanse of misschien Indiaanse. Haar volle zwarte haar bedekt  haar als een mantel ... (de tweedimensionale kroon is van metaal en werd  later toegevoegd door volgelingen). Haar ogen glinsteren van puur geluk. Ze  ziet er ongeveer als 16 jaar uit. De Indianen hadden geen twijfel: dit was  hun Koningin!

Naarmate de afbeelding steeds meer werd aanbeden, werd ook het oude pad  vervangen door een nieuwe weg. In de vroege twintigste eeuw werd een  smaakvolle gotische kerk over de grot gebouwd. Maar wie heeft deze mooie  afbeelding daar gemaakt? De maker is nooit geïdentificeerd. Sceptisie zeggen  dat de dominicanen een goede kunstenaar naar binnen hebben gesmokkeld en dat de goedgelovige indianen het nog steeds geloven.

Maar de onderzoeken die gedaan waren toen de kerk werd gebouwd, wezen uit  hoe wonderbaarlijk de afbeelding eigenlijk is. Geologen uit Duitsland  boorden monsters uit de kern van diverse plaatsen in de afbeelding. Er is  geen verf, geen kleurstof, of ander pigment op de oppervlakte van de rots. De kleuren in de afbeelding zijn de kleuren van de rots zelf. Wat nóg  wonderbaarlijker is, is dat de rots perfect is gekleurd tot een diepte van  een aantal meters!

Dus het Mysterie blijft onopgelost. Is het gedaan door Engelen? Of heeft God  dit zelf gecreëerd bij de schepping van de aarde, toen Hij nadacht over Zijn  meest volmaakte schepsel? Degene die Hij koningin zou maken van hemel en  aarde en de toekomstige generaties van Colombia in de handen zou plaatsen  van haar moederlijke zorg.

Geen opmerkingen: