zondag 1 februari 2015

Wijze woorden



“Vijf diploma’s in theologie” volstaan niet als een gelovige ook de Heilige Geest niet heeft: de christelijke identiteit is namelijk “de taal van de Geest spreken”, verklaart Paus Franciscus.


In de H. Mis van dinsdagmorgen gaf paus Franciscus commentaar op het Evangelie van de dag, waar het volk “door Jezus’ onderricht getroffen is omdat Zijn woord gezag heeft”

Lc. 4, 31-37
Jezus “was geen gewone prediker” omdat Zijn “gezag” van “de bijzondere zalving van de Heilige Geest” komt. Jezus is “de Zoon van God, gezonden om heil, vrijheid te brengen”.
De identiteit van de Christenen wordt door de heilige Paulus beschreven in de eerst lezing: “Wij spreken niet met woorden ontleend aan menselijke wijsheid maar onderricht door de Geest”. 
1
 “De verkondiging van Paulus is niet het gevolg van een cursus aan Lateranen of de Gregoriana … maar van het onderricht door de Heilige Geest, en zij verwoordt geestelijke dingen in geestelijke bewoordingen”. Wie “de dingen van de Geest niet begrijpt en er niet van getuigt, heeft geen christelijke identiteit”.

De christelijke identiteit is niet “de geest van de wereld, de manier van denken en oordelen van de wereld” maar “de gedachte van Christus en de Geest van Christus”. Dat is wat de gedoopte zijn “vrijheid” geeft. Daarom volstaan “vijf diploma’s in theologie niet, wel de Geest van God”: “ge zult misschien een groot theoloog zijn, maar ge bent geen Christen … Men ziet dikwijls parochianen van kleine gewone dorpen die misschien niet gestudeerd hebben, maar die over die dingen beter spreken dan een theoloog, omdat zij de Geest van Christus hebben”. “Het gezag van Jezus en het gezag van de Christen komt precies van deze capaciteit om de dingen van de Geest te begrijpen, om de taal van de Geest te spreken.”

Tot besluit, nodigde de Paus uit de genade van de christelijke identiteit te vragen: “Geef ons Uw Geest. Geef ons Uw manier van denken, voelen, spreken: Heer, geef ons de zalving van de Heilige Geest”.

Geen opmerkingen: