zaterdag 11 juli 2015

"Onbaatzuchtigheid is voorwaarde voor de rechtvaardigheid"

Paus voor vertrek uit Ecuador: "Onbaatzuchtigheid is voorwaarde voor de rechtvaardigheid"

QUITO (KerkNet/RadVat) – Paus Franciscus heeft voor zijn vertrek uit Ecuador nog een bezoek gebracht aan het oudste katholieke bouwwerk van heel Latijns-Amerika: het imposante gebouwencomplex van de kerk en het klooster van San Francesco. Hij had er een ontmoeting met de leden van de civiele samenleving, kort nadat hij van de burgemeester van Quito de sleutels van de stad had ontvangen. 

In een bijzonder krachtige toespraak, met enkele kleine toevoegingen, herhaalde de Paus nogmaals de dringende behoefte van de hedendaagse samenleving om de fundamentele waarden van liefde, broederschap en wederzijds respect, die resulteren in onbaatzuchtigheid, solidariteit en subsidiariteit, te beschermen. In een maatschappij waar de wil om te zegevieren heerst, mogen we niet vergeten dat de goederen bestemd zijn iedereen. Onbaatzuchtigheid is geen bijkomstigheid. Zij is een voorwaarde voor rechtvaardigheid."

Paus Franciscus verwees naar ecologische noodsituaties, de migratie, de werkloosheid en de armoede die onzekerheid en spanningen veroorzaakt. Hij riep alle aanwezigen op tot inzet voor het algemene welzijn. "Dialoog is essentieel voor de waarheid, die niet kan worden opgelegd, maar die slechts met oprechtheid en een kritische geest kan worden nagestreefd."

Geen opmerkingen: